Šeštadienis, 2024 m. balandžio 20 d., 13:46
+370 310 51 080
Titulinis Svetainės medis El. paštas
Grupinė konsultacija integralią pagalbą gaunančių ligonių šeimos nariams ir artimiesiems

2017 m. vasario mėnesį Varėnos socialinių paslaugų centro specialistai pradėjo teikti integralios pagalbos paslaugas Varėnos rajono savivaldybės gyventojams. Buvo sudarytos 3 mobilios komandos, kuriose dirba slaugytojas, turintis slaugytojo išsilavinimą ir galiojančią slaugos praktikos licenciją, slaugytojo padėjėjas, turintis slaugytojo padėjėjo kvalifikaciją, masažuotojas, turintis licenciją šioms paslaugoms teikti, socialinis darbuotojas ir socialinio darbuotojo padėjėjas.
Komandos paslaugas teikia Varėnos, Matuizų, Merkinės seniūnijų gyventojams. Viena komanda integralios pagalbos paslaugas teikia maždaug dešimčiai asmenų.

Paslaugas gaunančių asmenų artimieji gali gauti individualias ir grupines konsultacijas. Nuo paslaugų teikimo pradžios 
individualiai buvo konsultuoti 14 artimųjų ir šeimos narių. Komandose dirbantys slaugytojai konsultuoja, kaip pasirūpinti slaugomo asmens maitinimu, higiena, pragulų profilaktika, žaizdų priežiūra ir kt.


 

2018 m. spalio 19 d. vyko grupinė konsultacija šeimos nariams ir artimiesiems, kurią vedė slaugytoja Daiva Taraškevičienė ir psichologė Rita Petrušinienė.

Slaugytoja supažindino su naujausiomis sunkių ligonių slaugai ir asmens higienai skirtomis priemonėmis, taip pat patarė, kaip prižiūrėti ligonį, siekiant išvengti pragulų. Joms atsiradus, patarė kaip jas prižiūrėti, kuo gydyti pragulų žaizdas.

Vienoje iš mobilių projekto komandų dirbanti, ilgametę ligonių slaugos patirtį turinti slaugytoja Daiva Taraškevičienė, ligonių artimiesiems akcentavo, kad slaugydami savo sergančius šeimos narius, turi išmokti nepakenkti sau. Todėl buvo pristatyti ligonių kėlimo būdai, padedantys išvengti raumenų ir stuburo patempimų.

 

Grupinės konsultacijos dalyviai prisipažino, kad net nebūdami šalia sergančio artimojo, negali nustoti galvoti apie jį. Varėnos socialinių paslaugų centre dirbanti psichologė Rita Petrušinienė paprašė artimuosius įvardyti jausmus, kurie kyla bendraujant su slaugomu ligoniu ar galvojant apie jį. Tuo pačiu ragino nebijoti išsakyti savo jausmus ir drąsiai kreiptis pagalbos į kitus šeimos narius, slaugos ir socialinės srities specialistus. Esant poreikiui kreiptis dėl individualių psichologo konsultacijų, nes ligonio slaugymas sekina ne tik fizines žmogaus jėgas, dažną artimąjį vargina emocinis išsekimas ir kiti negalavimai.

 

Integralios pagalbos klientų artimieji prie puodelio arbatos dalijosi savo išgyvenimais, uždavė rūpimus klausimus konsultaciją vedusioms specialistėms bei nedrąsiai dirsčiojo į laikrodžius, kas išdavė jų nerimą dėl namie likusių sergančių artimųjų.









Komentarai:
Vardas
El. paštas
Saugos kodas

Naujienų prenumerata

El. paštas:

Kontaktai

Varėnos socialinių paslaugų centras
Įstaigos kodas: 301792843
Adresas: M. K. Čiurlionio g. 61A, Varėna
Tel. / faks. +370 310 51 080
El. paštas info@varenosspc.lt

Darbo laikas

I-IV:         8.00–17.00
V:            8.00–15.45
Pietūs: 12.00–12.45

© 2021 Varėnos socialinių paslaugų centras