Antradienis, 2024 m. balandžio 23 d., 19:42
+370 310 51 080
Titulinis Svetainės medis El. paštas
Projektas „Sveika šeima“

Projektas „SVEIKA ŠEIMA“, finansuojamas Varėnos rajono savivaldybės, sėkmingai vykdomas jau ketvirtus metus iš eilės. Pagrindinis tikslas – stiprinti Varėnos rajono šeimų emocinį atsparumą, psichinius gebėjimus – kurie yra reikalingi, norint adaptuotis prie kintančių gyvenimo sąlygų, formuojant fizinio ir psichosocialinio sveikatingumo įgūdžius, organizuojant ir teikiant užimtumo paslaugas, gaunamas žinias įtvirtinant per praktinius užsiėmimus; organizuojant psichologo individualius/grupinius susitikimus.

 

Projekte dalyvausiančios šeimos, turėjo galimybę dalyvauti psihoterapiniuose grupiniuose užsiėmimuose. Dalyvavimas grupiniuose - psichoterapiniuose susitikimuose, projekto dalyviams padėjo aiškiau suvokti save ir savo santykį su aplinka, geriau pažinti savo asmenybės puses, gebėti spręsti problemas ir užbaigti neužbaigtas situacijas, išbandyti naujas elgesio formas.

Projekto vykdymo laikotarpiu buvo planuojamos kolektyvinės - pažintinės išvykos/ekskursijos. Išvykų/ekskursijų metu buvo lankomasi muziejuose, žymiose ar kuo nors ypatingose vietose (mūšių vietose ir kt.). Pažintinės ekskursijos - tai savita ugdymo forma ir metodas, aktyvinantis ugdymo procesą, siejantis teorines žinias su praktiniu gyvenimu, formuojantis pasaulėžiūrą ir tuo pačiu pozityvesnius santykius su artimoje aplinkoje esančiais asmenimis. Projekto vykdymo laikotarpiu, planuojamų vietinių – pažintinių išvykų metu, projekto dalyviai, padedant ekskursijų vadovui/gidui, turėjo puikią galimybę susipažinti su Varėnos miesto istorija. Per atradimą – pažinimą, ateina patirtis, supratimas ir tolerancija. Keliaudami, projekto dalyviai įgavo naujų patirčių, o grįžę tą patirtį panaudos kasdienybėje, kad galėtų kurti, duoti, auginti, atrasti ir įžvelgti. Pažintinės ekskursijos projekto dalyviams ne tik leido atsitraukti nuo kasdienių rūpesčių, bet ir užgrūdino, išugdė kūrybinius gebėjimus, kurie taip reikalingi, projekte numatytiems - rankdarbių užsiėmimams, kurių tikslas – kurti grožį, puoselėti mamų kūrybiškumą, ugdyti pastabumą, jautrumą, kurti saugią estetišką aplinką, grožėtis savo draugų darbais. Užsiėmimų metu moterys dalinosi informacija, patirtimi, žiniomis, emocijomis, mintimis, kurdamos - gilino žinias. Skiriant dėmesio darbinei - meninei veiklai, su padarytais moterų darbais buvo dalyvaujama rajoninėse parodose ir renginiuose. Tokiu būdu buvo viešinama Varėnos socialinių paslaugų centro vykdomos užsiėmimų veiklos Varėnos rajono gyventojams. Dalyvavimas įvairiuose kultūriniuose renginiuse, edukacinėse programose, padėjo praplėsti projekto dalyvių akiratį, padėjo jiems įveikti išankstines nuostatas bei svetimų, nžinomų dalykų baimės jausmą, suteikė naujų žinių, atradimų, pažinimo džiaugsmą, norą kurti, tobulėti. Tad projekto vykdymo laikotarpiu, buvo aplankyti mieste ir už jo ribų vyksiančios parodos, kultūriniai renginiai, vykta į projekte numatytas edukacines programas. Projekte numatytos veiklos, padėjo projekto dalyviams nubrėžti tolesnę sveiko požiūrio į gyvenimą kryptį, praplėtė akiratį, ugdė socialinius įgūdžius, aktyvų pilietiškumą, harmoningą integraciją į visuomenę - socialiniu ir kultūriniu atžvilgiu.

Tam, kad projekte numatytas veiklas vykdyti sėkmingai, socialinio darbuotojo ir socialinio darbuotojo padėjėjams vyko mokymai kurie pagilino ir atnaujino (socialinio darbuotojo, socialinio darbuotojo padėjėjo) numatytoms veikloms reikalingas žinias, gebėjimus ir praktinius įgūdžius, taip skatinant darbuotojus siekti didesnės profesinės kompetencijos ir tobulinti kompetencijas, padėsiančias pasiekti geriausių rezultatų dirbant su projekto dalyviais projekte. Be to, mokymai buvo orientuoti į geresnę darbuotojų psichologinę savijautą, esant nepalankiai epidemiologinei situacijai.

Psichologinė sveikata, emocinis atsparumas ir sąmoningas gyvenimas yra labai svarbus  ir daro didelę įtaką fizinei ir psichinei sveikatai. Dauguma Varėnos rajono šeimų koronaviruso ir dėl jo paskelbto karantino metu (bei laikotarpiu po jo) praleido namuose, todėl turėjo labai ribotas užimtumo, bendravimo, psichinės/emocinės būklės stiprinimo galimybes. Projekte numatytos veiklos prisidėjo prie Varėnos rajono šeimų emocinio atsparumo didinimo, psichinės, emocinės būklės gerinimo (karantino laikotarpiu ir po jo).

Komentarai:
Vardas
El. paštas
Saugos kodas

Naujienų prenumerata

El. paštas:

Kontaktai

Varėnos socialinių paslaugų centras
Įstaigos kodas: 301792843
Adresas: M. K. Čiurlionio g. 61A, Varėna
Tel. / faks. +370 310 51 080
El. paštas info@varenosspc.lt

Darbo laikas

I-IV:         8.00–17.00
V:            8.00–15.45
Pietūs: 12.00–12.45

© 2021 Varėnos socialinių paslaugų centras