Penktadienis, 2024 m. balandžio 19 d., 20:08
+370 310 51 080
Titulinis Svetainės medis El. paštas
Pradedamas projekto „Pagalbos namuose organizavimas neįgaliesiems ir senyvo amžiaus asmenims“ vykdymas

Siekiant skatinti socialinių paslaugų plėtrą bei didinti socialinę įtrauktį kaimo vietovėse, Varėnos rajono savivaldybė įgyvendindama projektą „Pagalbos namuose organizavimas neįgaliesiems ir senyvo amžiaus asmenims“ nuo 2022 m. rugpjūčio 1 d. pradeda teikti mobilias pagalbos į namus paslaugas visų 8 seniūnijų gyventojams.

Paslaugas gaus senyvo amžiaus ir (ar) neįgalūs rajono gyventojai, kuriems nustatytas šios paslaugos poreikis ir kurie gyvena didelėje socialinėje atskirtyje, atokiuose kaimuose, turi sveikatos problemų (asmenų gyvenamoji vieta nuo Varėnos miesto nutolusi nuo 5 iki 40 ir daugiau kilometrų).


Kas gali pasinaudoti asmens higienos paslaugomis namuose, kaip jos bus teikiamos?

Asmens higienos paslaugos namuose bus teikiamos sunkią negalią turintiems senyvo ar darbingo amžiaus asmenims jau gaunantiems pagalbos į namus paslaugas arba naujai besikreipiantiems. Žmogus bus prausiamas pripučiamoje mobilioje vonioje, kuri yra montuojama ant lovos, pakišama po gulinčiu ligoniu ir po maudymosi ištraukiama. Todėl visi kiti, turintys dalinį savarankiškumą, neturintys judėjimo negalios gali pasinaudoti dušo paslauga, kuri teikiama įstaigoje. Negalintys savarankiškai atvykti gali pasinaudoti transporto paslauga.

 

Dėl asmens higienos ir transporto paslaugų skambinti ir registruotis tel. 8 310 51080. Prašymai socialinėms paslaugoms priimami įprasta tvarka, atvykus į įstaigą arba nuotoliniu būdu. Pateikus prašymą, sutvarkomi dokumentai, taip pat suderinama paslaugos teikimo data ir laikas. Mokėjimo už paslaugą dydis apskaičiuojamas iš karto, jeigu žinomas tikslus maršruto, kuriuo bus važiuojama, atstumas. Kitu atveju paslaugos kaina paskaičiuojama po transporto paslaugos suteikimo. Socialinės paslaugos teikiamos nemokamai tik tuo atveju, kai asmens pajamos neviršija 2 VRP (valstybės remiamų pajamų) dydžio, t.y. 294 Eur. Jeigu pajamos didesnės už 2 VRP dydžio sumą, mokestis skaičiuojamas vadovaujantis Mokėjimo už socialines paslaugas Varėnos rajono savivaldybėje tvarkos aprašu bei patvirtintomis Varėnos socialinių paslaugų centro teikiamų paslaugų kainomis. Sprendimą teikti asmens higienos ir transporto paslaugas priima Varėnos socialinių paslaugų centro direktorius.

 

Kada ir kokiu tikslu galima kreiptis dėl vikšrinio kopiklio bei naudotis transporto paslaugomis

Vikšrinis laiptų kopiklis bus naudojamas žmogaus, sėdinčio neįgaliojo vežimėlyje nukėlimui (užkėlimui) laiptais viduje, nukėlimui (užkėlimui) laiptais lauke. 

Varėnos socialinių paslaugų centro darbuotojas galės pagelbėti darbo dienomis vykstant į gydymo, reabilitacijos, slaugos įstaigas, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą (NDNT). Nukėlimo (užkėlimo) kopikliu paslaugas suteiks darbuotojas, atliekantis ir kitas funkcijas įstaigoje, todėl dėl paslaugos reikia kreiptis iš anksto, kai užsiregistruojama į gydymo įstaigą ir žinomas tikslus vizito laikas.

 

Kopikliu taip pat galės pasinaudoti neįgalūs asmenys vykstantys į Varėnos socialinių paslaugų centre organizuojamas užimtumo veiklas ir renginius. Kol kas įstaiga nėra pajėgi patenkinti neįgaliųjų poreikių vykstant į įvairius kultūrinius renginius vakarais ir savaitgaliais.

 

Kreipiantis transporto paslaugų, naujais automobiliais galės pasinaudoti tie žmonės, kurie turi sunkią negalią, visiškai nejuda ir kuriuos būtina transportuoti sėdinčius neįgaliojo vežimėlyje.  Neseniai įsigyti automobiliai turi keltuvą, kuriuo žmogus į automobilį įkeliamas su neįgaliojo vežimėliu. Senyvo amžiaus asmenys ir neįgalieji, galintys (iš dalies galintys) judėti, gali naudotis ir kitomis transporto priemonėmis, kuriomis nuolat teikiamos transporto paslaugos. Dėl transporto paslaugų skambinti ir registruotis tel. 8 310 51080. Kaip jau minėta, prašymai socialinėms paslaugoms priimami įprasta tvarka, atvykus į įstaigą arba nuotoliniu būdu. Pateikus prašymą, sutvarkomi dokumentai, taip pat suderinama paslaugos teikimo data ir laikas. Mokėjimo už paslaugą dydis apskaičiuojamas iš karto, jeigu žinomas tikslus maršruto, kuriuo bus važiuojama, atstumas. Kitu atveju paslaugos kaina paskaičiuojama po transporto paslaugos suteikimo. Socialinės paslaugos teikiamos nemokamai tik tuo atveju, kai asmens pajamos neviršija 2 VRP (valstybės remiamų pajamų) dydžio, t.y. 294 Eur. Jeigu pajamos didesnės už 2 VRP dydžio sumą, mokestis skaičiuojamas vadovaujantis Mokėjimo už socialines paslaugas Varėnos rajono savivaldybėje tvarkos aprašu bei patvirtintomis Varėnos socialinių paslaugų centro teikiamų paslaugų kainomis.

Detalesnę informaciją apie teikiamas paslaugas ir mokėjimą galima rasti Varėnos socialinių paslaugų centro internetinėje svetainėje, adresu: https://www.varenosspc.lt/paslaugos

 

Užduodami klausimai ir dėl galimybės gauti reabilitacijos (masažo ir kt.) paslaugas. 2021 m. gruodžio 31 d. pasibaigus integralios pagalbos (dienos socialinės globos ir slaugos) projekto vykdymui Varėnos socialinių paslaugų centras neturi reabilitacijos specialistų (masažuotojų, kineziterapeutų). 2022 m. pabaigoje planuojama vėl pradėti teikti integralios pagalbos paslaugas, todėl pagal poreikį bus įdarbintas masažuotojas, slaugytojas, slaugytojo padėjėjas.

 

Įsigyti rankų ir kojų treniruokliai, kuriais bus teikiamos sveikatinimo paslaugos  bei mobilūs keltuvai skirti pakelti sunkius ligonius iš lovos.  Įranga bus  naudojama teikiant pagalbos į namus ar dienos socialinės globos paslaugas ganantiems asmenims, taip pat tiems, kuriems dėl sunkios negalios, asmens higienos paslaugos bus teikiamos namuose. Paslaugas namuose teikia lankomosios priežiūros darbuotojai, jų teikimą administruoja socialiniai darbuotojai. Pagalbos į namus ar dienos socialinės globos paslaugų poreikį vertina seniūnijos socialinio darbo organizatorius, todėl prašymą šioms paslaugoms reikia pateikti gyvenamosios vietos seniūnijoje. Sprendimą teikti šias paslaugas priima Varėnos rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrius.

 

Neįgaliojo transportavimui laiptais įsigytas vikšrinis laiptų kopiklis, asmens higienos paslaugų organizavimui – 2 mobilios vonios, neįgaliesiems pakelti iš lovos – 2 mobilūs keltuvai; sveikatinimo, reabilitacijos paslaugoms užtikrinti įsigyti 2 rankų ir kojų treniruokliai.

Paslaugas pagal poreikį teiks Varėnos socialinių paslaugų centro socialinis darbuotojas, socialinio darbuotojo padėjėjas, slaugytojo padėjėjas. Esant poreikiui – psichologas, masažuotojas.

Planuojamas paslaugų gavėjų skaičius – 60.

Projekto įgyvendinimui panaudota suma – 84 753,0 Eur, iš jų 67 802,4 Eur – Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai skiriamos lėšos ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšos, 16 950,6 Eur – savivaldybės biudžeto lėšos.

 

 

 

 
Komentarai:
Vardas
El. paštas
Saugos kodas

Naujienų prenumerata

El. paštas:

Kontaktai

Varėnos socialinių paslaugų centras
Įstaigos kodas: 301792843
Adresas: M. K. Čiurlionio g. 61A, Varėna
Tel. / faks. +370 310 51 080
El. paštas info@varenosspc.lt

Darbo laikas

I-IV:         8.00–17.00
V:            8.00–15.45
Pietūs: 12.00–12.45

© 2021 Varėnos socialinių paslaugų centras