Trečiadienis, 2024 m. balandžio 24 d., 21:13
+370 310 51 080
Titulinis Svetainės medis El. paštas
BAIGTAS PROJEKTO „VISUOMENĖS PSICHIKOS SVEIKATOS GERINIMAS VARĖNOS MIESTO GYVENTOJAMS“ ĮGYVENDINIMAS

2021 m. rugpjūčio 23 d. buvo pasirašyta Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamo projekto Nr. 08.6.1-ESFA-T-927-03-0005 „Visuomenės psichikos sveikatos gerinimas Varėnos miesto gyventojams“ sutartis. Varėnos socialinių paslaugų centro projektui „Visuomenės psichikos sveikatos gerinimas Varėnos miesto gyventojams“ pagal priemonę 08.6.1-ESFA Spartesnis vietos plėtros strategijų įgyvendinimas, skirta 11.343,79 Eur. ES  ir valstybės biudžeto lėšų.

Projekto tikslas - išplėsti bendrųjų socialinių paslaugų teikimą Varėnos miesto neįgaliesiems ir socialinę atskirtį patiriantiems asmenims (šeimoms), siekiant aktyvinti bendruomenę, įtraukiant juos į įvairias projekte numatytas veiklas, taip ugdant jų socialinius, darbinius įgūdžius, gerinant asmenų psichinę sveikatą, suteikiant jiems taip šiuo metu reikalingą psichosocialinę pagalbą.

 

Projekto įgyvendinimo metu buvo vykdomos 5-ios pagrindinės veiklos – grupinės psichologo konsultacijos; muzikos terapijos užsiėmimai; relaksacijos ir meditacijos užsiėmimai; užsiėmimai, taikant hipoterapijos metodą; mokymų projekto savanoriams organizavimas. Visos numatytos veiklos  buvo įgyvendinamos, siekiant išplėsti bendrųjų socialinių paslaugų teikimą Varėnos miesto neįgaliesiems ir kitiems asmenims, kuriems reikalinga psichosocialinė pagalba.

 

Projekto įgyvendinimo metu, 6 (šešiems) projekto dalyviams/savanoriams, buvo organizuojami 8-ių ak. valandų mokymai. „SAVĘS INSPIRAVIMO ĮRANKIAI“ (SAVANORYSTĖ NEĮGALIŲJŲ PSICHOEMOCINĖS REABILITACIJOS IR SOCIALINĖS RAIŠKOS PROCESE). 6 -i savanoriai projekte dirbo prie numatytų projektinių veiklų. Projekto vykdymo metu, 2 kartus per savaitę (8 k. per mėn., 96 k. per metus) projekto dalyviams buvo organizuojama - grupinės psichologo konsultacijos, kurias vedė psichologas.  Pritaikius aplinką sensorinei įrangai ir įgijus reikalingus priedus prie jos, 2 k. per sav. (8 kartai per mėnesį, 96 kartai per metus) vyko relaksacijos ir meditacijos užsiėmimai. Šiuose užsiėmimuose, dalyviai dirbo su jau įsigyta sensorine įranga ir projekto metu įgytais priedais prie jos. Užsiėmimų metu, naudojantis sensorine įranga ir priedais prie jos dirbo savanoriai, kurie, vykdant užsiėmimus,  padėjo dalyviams nusiraminti, atsipalaiduoti, relaksuoti.

Įgijus namų kino  įranga, kuri padėjo sukurti numatytoje užsiėmimas erdvėje tikrovišką erdvinį stereo garsą (paskirstant garsą erdvėje - vienodai), 1 k. per sav. (4 k. per mėnesį, 48 k. per metus) vyko muzikos terapijos užsiėmimai. Numatytoms projektinėms veikloms vykdyti, užsiėmimams reikalingos medžiagos paieškai, bei jų vykdymui įsigyta – kompiuteris; sėdmaišiai; 4 komplektai kasetinių roletų (visiškai šviesą užtamsinantys), kurie padėjo sukurti reikalingą aplinką, reikalingą sensorinei įrangai ir jos priedams; įvairūs šviečiantys priedai, (reikalingi užsiėmimams su jau turima - sensorine įranga). Tai priemonės, kurios reikalingos muzikos terapijos – relaksacijos užsiėmimams  vykdyti. Priemonės, kurios yra  naudojamos ir pasibaigus projektinėms veikloms, nenutrūkstamam paslaugų teikimui.

Taip pat vyko užsiėmimai taikant hipoterapijos metodą. Dviems dalyvių grupėms po 10 asmenų, į savaitę vyko 1 vykimas į žirgyną – VŠĮ „Varėnės žirgai“. Vienai 10-ies dalyvių grupei vyko 24 užsiėmimai per metus. 20-imčiai dalyvių vyko 48 užsiėmimai.

Projektas vykdomas su projekto partneriais – Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ Varėnos padalinys ir Varėnos Šv. Arkangelo Mykolo parapija.

Viso projekto vykdymo laikotarpiu, projekte dalyvavo 6 savanoriai, 20 dalyvių.

 

Įgyvendintomis projektinėmis veiklomis, nukreiptomis į psichosocialinę pagalbą, buvo siekiama gerinti asmenų fizinę, emocinę/psichologinę sveikatą. Visiems projekto dalyviams buvo suteikta galimybė dalyvauti grupiniuose terapiniuose užsiėmimuose, naudojant jau turimą sensorinę įrangą. Įranga ypatingai veiksminga dirbant su specialiųjų poreikių, fizinę ir proto negalią turinčiais asmenimis. Taip pat, terapiniuose užsiėmimuose, taikant hipoterapijos metodą. Terapinių užsiėmimų su žirgu metu, dalyviai geriau pažino save, įsigilino į žirgo ir savo paties elgesį, esamą biopsichosocialinę būseną. Taip buvo siekiama palaikyti gerą bendruomenės narių emocinę savijautą. Šiomis veiklomis buvo plečiamas bendruomenės narių visuomeninis aktyvumas. Projektas prisidėjo prie Varėnos miesto bendruomenės narių socialinės atskirties mažinimo, padidėjusios naujų socialinių paslaugų pasiūlos ir esamų prieinamumo, išaugusio savanorių skaičiaus Varėnos mieste.

Projekto įgyvendinimas baigtas 2022 m. spalio 23 dieną.

 

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
  
 



Komentarai:
Vardas
El. paštas
Saugos kodas

Naujienų prenumerata

El. paštas:

Kontaktai

Varėnos socialinių paslaugų centras
Įstaigos kodas: 301792843
Adresas: M. K. Čiurlionio g. 61A, Varėna
Tel. / faks. +370 310 51 080
El. paštas info@varenosspc.lt

Darbo laikas

I-IV:         8.00–17.00
V:            8.00–15.45
Pietūs: 12.00–12.45

© 2021 Varėnos socialinių paslaugų centras