Trečiadienis, 2024 m. balandžio 24 d., 00:53
+370 310 51 080
Titulinis Svetainės medis El. paštas
Išvyka įgyvendinant projektą „Sveika šeima“
Birželio 1-oji – Tarptautinė vaikų gynimo diena. Tai - priminimas visuomenei apie būtinybę saugoti ir gerbti vaikų teises - vaiko teisę į poilsį ir laisvalaikį, teisę dalyvauti jo amžių atitinkančiuose pramoginiuose renginiuose, laisvai dalyvauti kultūriniame gyvenime, kurti meno kūrinius ir kt. Tai pagrindinė sąlyga kuriant ir formuojant humanišką, teisinę ir dvasiškai sveiką visuomenę.
Įgyvendinant projektą „Sveika šeima“, Tarptautinei vaikų gynimo dienai paminėti, gegužės 28 d. ukrainiečių ir Varėnos rajono globėjų šeimoms, buvo organizuojamas pažintinis žygis, maršrutu - Varėna - "Merkinė - karalių miestas". Merkinės gatvės ir architektūros paminklai, piliakalnis mena LDK laikus, Vazos namas - legendomis apipintą karaliaus mirtį ir didžiąją jo gyvenimo meilę.
Lydimi visuomenės informavimo specialisto Algimanto Černiausko, projekto dalyviai lankėsi Dzūkijos nacionalinio parko Merkinės lankytojų centre, kuriame šiuolaikinė moderni ekspozicija pristatė upių, upelių, šaltinių kraštą su Merkinės apylinkių gyvenimo būdu, tradicijomis, istorine raida. Čia ir trimatė vandens žuvų instaliacija, interaktyvios į judesį reaguojančios žuvys, sienos skirtos sielių ir žvejų, gyvūnijos, augmenijos temai, bei gyvą emociją kurianti šaltinio instaliacija. Algimantas Černiauskas, susipažindino su Merkinėje gyvenusių žydų kultūros paveldu, Lietuvos Laisvės kovų istorija. Merkinės bažnyčia - Dzūkijos bažnyčių motina. Keliaujant Merkinės istorinėmis gatvėmis ir ieškant Magdeburgo teisių ženklų, kaip niekur kitur Lietuvoje čia buvo galima pamatyti žmogaus ir gamtos santykį istorijos šviesoje. Nuo apžvalgos bokšto "Pušų gojelis" buvo apžvelgiama Nemuno kraštovaizdžio draustinis, o nuo Merkinės piliakalnio - vieną gražiausių Lietuvos vaizdų - Santaką.
Lietuvos botanikas, biomedicinos mokslų daktaras, Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos biologinės įvairovės skyriaus vedėjas – Mindaugas Lapelė, atskleidė, kokia mums yra svarbi Nacionalinio parko teritorija, pasižyminti turtingu kultūros paveldu – dzūkų kaimais, išlaikiusiais tradicinės architektūros bruožus, savitu vietos gyventojų gyvenimo būdu. Koks svarbus yra Čepkelių valstybinis gamtinis rezervatas ir Dzūkijos nacionalinis parkas (58519 ha), didžiausia saugoma teritorija, kurioje saugomos natūralios Dainavos girios ekosistemos. Pušys – kopų viršūnėse ir upių slėnių šlaituose, banguotose lygumose ir pelkynuose. Po šia monotoniška šilų skraiste slepiasi labai savitas ir turtingas gamtos pasaulis – užliejamosios ir žemyninės pievos, aukštapelkės ir žemapelkės, smėlio kopos ir sraunios upės yra tapusios daugelio retų augalų bei gyvūnų buveinėmis. Dainavos girios branduolys – tai didžiausia Lietuvoje (11212 ha) natūralios gamtos teritorija, saugoma Čepkelių rezervate, įkurtame 1975 m., o nuo 1993 m. tapusiame ir Ramsaro teritorija. Čepkeliai – tai ne tik didžiausia Lietuvos aukštapelkė (5858 ha), bet ir žemapelkiniai viksvynai ir juodalksnynai, sausi kerpšiliai, pelkių salos ir ežerai. Vilkai ir lūšys, tetervinai ir kurtiniai, plačialapės klumpaitės ir vėjalandės šilagėlės – tai tik maža dalis iš daugiau kaip 4000 rūšių, sutinkamų šiame krašte.
Po turiningai praleisto laiko gamtoje, projekto dalyviai pietavo gatvės maisto vasaros kieme „Pasaulio puodai“.
Norint sėkmingo kultūrinio, socialinio integravimo, kultūra gali tapti ir turi tapti tuo dvasiniu „receptu“, kuris prisidėtų prie šeimų emocinės gerovės, jų socializacijos ir adaptacijos, geros jausenos Lietuvoje.

Projektą remia Varėnos rajono savivaldybės administracija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentarai:
Vardas
El. paštas
Saugos kodas

Naujienų prenumerata

El. paštas:

Kontaktai

Varėnos socialinių paslaugų centras
Įstaigos kodas: 301792843
Adresas: M. K. Čiurlionio g. 61A, Varėna
Tel. / faks. +370 310 51 080
El. paštas info@varenosspc.lt

Darbo laikas

I-IV:         8.00–17.00
V:            8.00–15.45
Pietūs: 12.00–12.45

© 2021 Varėnos socialinių paslaugų centras