Penktadienis, 2024 m. gegužės 3 d., 20:55
+370 310 51 080
Titulinis Svetainės medis El. paštas
Projekto „Senyvo amžiaus asmenų emocinės sveikatos stiprinimas“ įgyvendinimo veiklos.

2023 m. liepos 13 d. vyko viena iš Varėnos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projekto „Senyvo amžiaus asmenų emocinės sveikatos stiprinimas“ suplanuotų veiklų – kelionė į Vilnių. Varėnos socialinių paslaugų centro senjorų užimtumo grupės lankytojos bei savanorės mezgėjos, visus metus aktyviai dalyvavusios įvairiose mūsų įstaigos iniciatyvose mezgant kojines ir kitus šiltus gaminius vienišiems senjorams, kūdikiams ir Ukrainos kariams, vyko į Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų pristatomą išskirtinę parodą – Žygimanto Augusto gobelenus.


Kaip ir suplanuota, į Vilnių senjoros keliavo traukiniu, o po Vilniaus senamiestį vaikščiojo pėsčiomis. Vilnius, po liepos 11-12 d. vykusio NATO viršūnių susitikimo, dar nėra pilnai sugrįžęs į įprastą ritmą, todėl buvo įdomu ir neįprasta vaikščioti tuščiomis senamiesčio gatvėmis, o Valdovų rūmuose lankyti parodą ir klausyti gidės pasakojimų beveik tuščiose menėse. Vakar šios vietos buvo pilnos vietos ir užsienio svečių, o šiandien mes vaikštome karštomis jų pėdomis.

Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto (1544/1548–1572) gobelenų kolekcija laikoma vienu vertingiausių monumentalių meninių audinių rinkinių pasaulyje ir dažnai vadinama deimantu Europos meno rinkinių kontekste.

Žygimanto Augusto testamentu gobelenai palikti seserims, o po jų mirties – Abiejų Tautų Respublikai. Brangūs audiniai buvo saugomi Lenkijos Karalystės ižde. Po trečiojo Respublikos padalijimo 1795 m. audiniai buvo pagrobti ir išvežti į Rusiją, dalis jų tuo metu buvo pažeista ar sunaikinta. 1921 m. sutartimi bolševikinė Rusija gobelenus grąžino Lenkijai. Jie papuošė Krokuvos Vavelį. Susigrąžinant gobelenus daug nusipelnė Vilniaus universiteto profesorius Marianas Moreliovskis (Marian Morelowski). 1939 m. nacistinei Vokietijai užpuolus Lenkiją, Žygimanto Augusto gobelenai, kaip nacionalinė relikvija, buvo evakuoti į Kanadą. Į Lenkiją, Vavelio karališkąją pilį, neįkainojama kolekcija sugrįžo tik 1961 metais. Iki šių dienų išliko bemaž 140 gobelenų ir dauguma jų saugoma Vavelio karališkojoje pilyje.

Valdovų rūmų muziejuje pristatomos visos Žygimanto Augusto gobelenų kolekcijos grupės. Čia galima pamatyti beveik 40 gražiausių audinių – 9 gobelenus su Pirmųjų Tėvų, Nojaus ir Babelio bokšto statybos biblinėmis scenomis, 10 verdiūrų, 6 gobelenus su valdovo inicialais, 10 audinių su Lietuvos ir Lenkijos herbais bei 2 kitus mažesnius gobelenus. Dalis audinių integruota į interjerų ekspoziciją. Toks didelis gobelenų rinkinys niekada nebuvo rodomas už Vavelio sienų. Taigi ši paroda yra išskirtinis Vavelio karališkosios pilies ir Lenkijos dėmesio bei palankumo Lietuvai ženklas. Tai yra ir vienas sudėtingiausių, didžiausių bei brangiausių projektų Lietuvos muziejininkystės istorijoje. 

 

Po pasivaikščiojimo Vilniaus gatvėmis ir parkais, po pažinties su įspūdinga gobelenų kolekcija bei jos istorija, ekskursijos dalyvės pietavo ir dalinosi dienos įspūdžiais. Praleidę pilną gerų emocijų dieną Vilniuje, vakare traukiniu sugrįžo į Varėną.

 

Projektą remia Varėnos rajono savivaldybė.

  

Komentarai:
Vardas
El. paštas
Saugos kodas

Naujienų prenumerata

El. paštas:

Kontaktai

Varėnos socialinių paslaugų centras
Įstaigos kodas: 301792843
Adresas: M. K. Čiurlionio g. 61A, Varėna
Tel. / faks. +370 310 51 080
El. paštas info@varenosspc.lt

Darbo laikas

I-IV:         8.00–17.00
V:            8.00–15.45
Pietūs: 12.00–12.45

© 2021 Varėnos socialinių paslaugų centras