Sekmadienis, 2024 m. balandžio 28 d., 22:47
+370 310 51 080
Titulinis Svetainės medis El. paštas
„Senyvo amžiaus asmenų emocinės sveikatos stiprinimas“
2023 m. rugsėjo 15 d. įvyko dar viena iš Varėnos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projekto „Senyvo amžiaus asmenų emocinės sveikatos stiprinimas“ suplanuotų veiklų – tradicinės keramikos edukacija Merkinėje įsikūrusiame amatų centre „Vienaragių šilas”. Į edukaciją vyko Varėnos socialinių paslaugų centro pagalbos į namus paslaugų gavėjai, užimtumo grupę paslaugų centre lankantys senjorai bei lydintys darbuotojai.

Šiek tiek per ankstiatvykusius edukacijos dalyvius, labai šiltai pasitiko juodosios keramikos meistras Džiugas Petraitis. Amatų centro šeimininkas leido pasigrožėti išpuoselėta, tvarkinga ir gražiai apželdinta aplinka, vėliau visus pakvietė į kiemo pavėsinę. Apžiūrėję lentynose išrikiuotus keramikos dirbinius, dalyviai susėdo ir atidžiai klausėsi meistro pasakojimo apie keramikos rūšis bei šių darbų degimą krosnyse. Džiugas Petraitis supažindino su aukštakrosnės, kuriai kūrenti reikia net penkių žmonių, veikimo procesu. Tai labai sudėtingas, ilgas ir atsakingas darbas – krosnis kūrenama apie parą laiko. Viso proceso metu po truputį keliama temperatūra, kuri paskutinėmis valandomis pakyla nuo 1200 iki 1300 laipsnių temperatūros. Nuo 1200 laipsnių darbai dengiami pelenų glazūra – pro krosnyje sukrautus keramikos darbus keliauja įvairių kūrenamų malkų, įvairių spalvų pelenų dulkelės, sukurdamos ypatingo grožio glazūrą. Darbai labai gražūs, tačiau dažniausiai Džiugas naudoja juodosios keramikos krosnį. Kad molis taptų juodas, jis degamas žemėje sumūrytoje krosnyje. Reikia pasiekti devynių šimtų laipsnių temperatūrą, tada krosnį užpilti smėliu, per apatinę angą primesti pušinių malkų su sakais, kitaip vadinamo “smalėko” ir pakuros angą taip pat užpilti smėliu. Krosnis „uždusinama“ – malkos pradeda rūkti ir molį nudažo juoda spalva. Džiugas gilinasi į juodosios keramikos istorinę raidą, formas ir technologijas, visa tai propaguoja. Šis degimo būdas Lietuvos teritorijoje buvo naudojamas tūkstantmečius. Tokia technologija pagaminti indai tinka ne tik maistui laikyti, bet ir jam gaminti, nes taip apdirbtas molis nebijo aukštos temperatūros.

Juodoji keramika, atsiradusi prieš tūkstančius metų, kuriama iki šiol. Keramikos tradicija Lietuvoje siekia priešistorinius laikus, o nuo XIII a. apie puodininkystę jau galima kalbėti kaip apie amatą. Merkinės apylinkėse gausu akmens amžiaus stovyklų, randama VII–VIII tūkstantmetyje pr. Kr. gamintų puodų šukių, čia pirmoje neolito pusėje formavosi Nemuno kultūra. Ji garsėja ir juodosios keramikos tradicijomis. Juodosios keramikos amatas Merkinėje ypač suklestėjo XX a. pirmoje pusėje.

Susipažinę su istorija ir degimo krosnimis, iš pavėsinės persikėlėme į namo vidų, kur pasitiko gausybė puodynių, dubenėlių, puodelių iš juodosios keramikos. Kambaryje stebėjome, kaip meistrui prisėdus prie žiedimo staklių, molio gabalėlis jo rankose virsta indu. Nužiesti keramikos dirbiniai dekoruojami. Džiugo juodoji keramika puošta baltiškais ženklais. Edukacijos dalyviai buvo supažindinti ir su molio paruošimo procesu. Meistro teigimu, Merkinės molis pats geriausias, tačiau jį paruošti užtrunka nemažai laiko. Pirmiausia molio turi prisikasti. Jeigu ruoši molį pats, užtruks net kelerius metus. Jam ruošti sunaudoji du trečdalius laiko. Tas laikas tarsi nematomas. Tada lauksi pora metų, kol jame supus visos organinės medžiagos. Dar reikia akmenukus išrinkti, išsijoti. Šiuolaikinės technologijos leidžia molį paruošti greičiau ir lengviau.

Projekto „Senyvo amžiaus asmenų emocinės sveikatos stiprinimas“ vadovė ir edukacijos organizatorė Ramunė Pilelienė, visų edukacijoje dalyvavusių vardu, dėkoja tradicinių amatų centrui „Vienaragių šilas“ šeimininkams – Laimai Petraitienei už sklandų bendravimą organizaciniais klausimais, o Džiugui Petraičiui už šiltą priėmimą, keramikos paslapčių pristatymą ir senjorams skirtą laiką, kuris viršijo edukacijos limitą. Už jaukų pašnekesį prie Džiugo ir jo sesers Rūtos sukurtų bei Džiugo ruoštos kavos puodelių, už galimybę grožėtis keramikos darbais, išrikiuotais ant didelio stalo bei daugybės lentynų, už galimybę pajusti jaukią šių namų atmosferą.

Projektą remia Varėnos rajono savivaldybė.

 
 
 
 
Komentarai:
Vardas
El. paštas
Saugos kodas

Naujienų prenumerata

El. paštas:

Kontaktai

Varėnos socialinių paslaugų centras
Įstaigos kodas: 301792843
Adresas: M. K. Čiurlionio g. 61A, Varėna
Tel. / faks. +370 310 51 080
El. paštas info@varenosspc.lt

Darbo laikas

I-IV:         8.00–17.00
V:            8.00–15.45
Pietūs: 12.00–12.45

© 2021 Varėnos socialinių paslaugų centras