Šeštadienis, 2024 m. gegužės 4 d., 19:48
+370 310 51 080
Titulinis Svetainės medis El. paštas
Projektas „Kelias į sveikatą“

Projektas „Kelias į sveikatą“ vykdomas jau devynerius metus iš eilės.

Projekto tikslas – palaikyti formuojamus Varėnos socialinių paslaugų centro neįgaliųjų dienos užimtumo grupės lankytojų sveikos gyvensenos įgūdžius. Sveikos gyvensenos įgūdžių formavimas apima tiek fizinę, tiek psichologinę savijautą.

Asmenų su negalia užimtumas yra vienas iš pagrindinių neįgaliųjų integracijos į visuomenę rodiklis. Tinkamo neįgaliųjų užimtumo problemų sprendimo būdas – nuolatinė, aktyvi, integruota veikla, į kurią projekto vykdymo laikotarpiu buvo įtraukta pačių įvairiausių užsiėmimų, lavinančių skiritngus įgūdžius – smulkiosios motorikos, estetikos, savirūpos, socialinius ir kt. Projekte numatytų priemonių įsigijimas užtikrino galimybę negalią turintiems Centro lankytojams, projekte numatytas darbo/užimtumo veiklas vykdyti tiek Centre, tiek esant nepalankiai Covid-19 situacijai, namuose. Taip palaikant ir nenutraukiant paslaugų ir pagalbos teikimo negalią turintiems asmenims.

Projekte numatytos projektinės veiklos (edukacinių išvykų/užsiėmimų organizavimas; išvykų į gamtą organizavimas; praktinių užsiėmimų – sveikos gyvensenos, asmens higienos teorinių/praktinių užsiėmimų organizavimas; lavinamųjų užsiėmimų organizavimas; muzikos terapijos užsiėmimų organizavimas; kino filmų peržiūrų organizavimas; piešinių parodų organizavimas) prisidėjo prie aktyvesnio sveikos gyvensenos propagavimo Varėnos mieste.

Projekto vykdymo laikotarpiu, didelis dėmesys buvo skiriamas neįgaliųjų asmenų fizinės ir dvasinės ramybės sintezei - išvykų į gamtą organizavimui. Tikslingas ir veiksmingas fizinis aktyvumas, efektyviai formavo ir ugdė naudingus sveikatai įpročius.

Projekto vykdymo laikotarpiu, lankė mieste vyksiančias parodas, rengė pačių Centro lankytojų surengtas parodas, rengė ir dalyvavo numatytose edukacinėse programose, renginiuose. Lankė (pagal galimybes) kino seansus. Dalyvaujant įvairiuose sociokultūriniuose renginiuose, buvo siekiama išvengti visuomenės grupių atskyrimo, užkirsti kelią asmens, bendruomenės socialinėms problemoms kilti, taip visuomenės socialiniam saugumui užtikrinti, padėti palaikyti ryšius su visuomene.

Projekto vykdymo laikotarpiu, ne ką mažiau dėmesio buvo skiriama meninei socializacijai, pritapimui visuomenėje,  per emocijų sužadinimą. Tam ypatingai svarbu -  meniniai-kultūriniai užsiėmimai, kurie padėjo negalią turintiems jaunuoliams įsilieti į visuomenę. Tradicijų, nuostatų, elgesio būdų raiška meninėmis priemonėmis sutelkia į darnesnę bendruomenę. Socialinę atskirtį patiriantiems asmenims labai svarbus bendravimas, todėl buvo organizuojamos teminės popietės, planuojamas teorinių, praktinių paskaitų ciklas. Neįgalūs Varėnos socialinių paslaugų centro užimtumo grupės lankytojai įgijo  sveikos gyvensenos įgūdžių. Buvo propaguojami švarios ir sveikos aplinkos bei aktyvaus gyvenimo būdo principai.

Pastebint, kad negalią turinčių asmenų, smulkioji/stambioji motorikos yra neišlavėjusios, kai kurie atliekami judesiai yra nekoordinuoti, trūksta judėjimo greičio, sunku atlikti judesius abiem rankomis vienu metu. Projekto vykdymo laikotarpiui įsigytų lavinamųjų priemonių, (dėlionių, mozaikų, kt.,) reikalingų smulkiosios, stambiosios motorikos lavinimui pagalba, lavinome rankų, pirštų ir riešo judesius, aktyvinome mąstymą, atmintį, dėmesio koncentraciją, ugdėme kūrybiškumą. Per kryptingą lavinamąją veiklą, taip pat  tobulėjo jaunuolių kalbos įgūdžiai.

Projekto vykdymo laikotarpiu vyko muzikos terapijos/muzikiniai užsiėmimai. Vykdomų muzikinių užsiėmimų metu, negalią turintys asmenys patyrė daug teigiamų emocijų: bendravimo, pajuto dalyvavimo grupėje jausmą, emocinį palaikymą, galimybę pasijausti reikalingu, reikšti savo mintis. Visiems šiems veiksniams sukurti ir įgyvendinti,  muzikos terapijoje labai svarbu muzikos instrumentai, kurie yra svarbūs ,,įrankiai” šiems veiksniams pasiekti. Vienas jų – „Menulio būgnas“, tai intuityvaus grojimo instrumentas - derinamas penkiatoninėmis dermėmis. Tinkantis įvairaus amžiaus ir charakterio žmonėms, ir nereikalaujantis jokių muzikinių žinių. Šis intrumentas ypatingas savo paprastumu, o juo groti gali kiekvienas, tai yra spontaniškas instrumentas, nereikalaujantis jokių muzikinių žinių, tinkantis žmogui, neturinčiam jokio muzikinio bagažo ar išsilavinimo. O tai yra svarbu – tirpdyti barjerus, kurie atsiranda tarp muzikos ir žmogaus, kas ypatingai yra svarbu negalią turintiems asmenims. Tai puiki priemonė, kuri padėjo negalią turintiems asmenims, įeiti į muzikos pasaulį, susipažinti su muzika.

Projekte numatytos veiklos prisidėjo prie socialinę atskirtį patiriančių asmenų emocinės būklės gerinimo, karantino laikotarpiu ir po jo.

Pastebėtina, jog, dėl karantino/ekstremalios situacijos metu sustabdomų paslaugų ir pagalbos teikimo, psichoemocinį karantino poveikį sunkiau išgyvena psichinę, protinę negalią turintys asmenys. Tokiems asmenims teikiama išskirtinė prevencinė, sveikatą stiprinanti - terapinė pagalba, kuri prisidėjo prie papildomos rizikos mažinimo, su kuria susiduria neįgalūs Centro lankytojai. Ribojimas lankyti dienos užimtumo centrus, ar kitas įstaigas ir rekomendacija, dėl socialinės distancijos labai neigiamai veikia jau ir taip izoliuotus žmones su negalia. Papildomas projektinis finansavimas, projekte numatytų veiklų organizavimas - pagerino paslaugų teikimą negalią turintiems Centro lankytojams, kuriems kenkia laikinas pagalbos priemonių ir paslaugų bei žmonių praradimas.

Komentarai:
Vardas
El. paštas
Saugos kodas

Naujienų prenumerata

El. paštas:

Kontaktai

Varėnos socialinių paslaugų centras
Įstaigos kodas: 301792843
Adresas: M. K. Čiurlionio g. 61A, Varėna
Tel. / faks. +370 310 51 080
El. paštas info@varenosspc.lt

Darbo laikas

I-IV:         8.00–17.00
V:            8.00–15.45
Pietūs: 12.00–12.45

© 2021 Varėnos socialinių paslaugų centras